24422 1

03.04.2019 / İstanbul



Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi Oda Eşleştirme Projeleri Lansman Toplantısı’na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, daha çok diyaloğa ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, bu projeyi Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştırması açısından çok önemli gördüklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Bu proje için AB’den, 2,5 milyon Avro hibe destek sağladık. Ülkemizden 30, Avrupa Birliği’nden de 28 Oda ve Borsa, toplam 19 projeyi gerçekleştirmek üzere eşleştirildi” dedi.​

ODamız adına Genel Sekreterimiz Ahmet Süha Bülbül'ün katıldığı Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi Oda Eşleştirme Projeleri Lansman Toplantısı, TOBB Başkanı, EUROCHAMBRES Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals ve Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın katılımıyla TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda; Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi’nde hibe kazanan 30 Türk Oda/Borsası ve 28 Avrupa Odasının sunumları yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının, iş dünyasına hizmet anlamında çok etkili kurumlar olduğuna işaret ederek “Oda ve Borsaların ana görevi, şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırmak, işlerinde destek sağlamaktır. Sürekli değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, firmalara kılavuzluk yapmaktır. Oda ve Borsalar, girişimcilerin hak, hukuk ve menfaatlerini yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde takip ederler. Ayrıca, yerel kalkınma faaliyetlerine, güçlü bir kanaat önderi olarak, katkı sağlar. Hatta çoğu zaman liderlik yaparlar. Kısaca, Oda ve Borsalar, iş dünyasına dönük görevleri yanında, yerel kalkınma gibi, birçok sosyal alanda da faaliyet gösterirler” diye konuştu.

-Oda ve borsalar üyelerine daha iyi hizmet edebilmenin gayretinde

Oda ve borsaların bu görevlerini en sağlıklı şekilde yerine getirilebilmesinin de, hizmet kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, Oda ve Borsa camiası olarak, üyelerine daha iyi hizmet etmek, üyelerini daha etkili temsil etmek ve bulundukları çevreye daha duyarlı olmak zorunda bulunduklarından söz etti. TOBB Başkanı, EUROCHAMBRES Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, hizmet kapasitelerini ve yelpazesini geliştirmek, hizmet standardını sürekli iyileştirerek, üyelerine daha yakın olmaları gerektiğini anlatırken, bunları yapabildikleri sürece, ülkeye, üyelere ve oda-borsa camiasına, daha iyi hizmet edebileceklerini kaydetti.

Oda ve Borsa markasının değerini daha da yukarı çıkara gayretlerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz, 2001 yılından beri bunu yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de Oda ve Borsalarımızı, firmalarımız için hizmet üssü haline getirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte Avrupa Birliği bize yaklaşık 16,5 milyon Avro destek sağladı. Avrupa’nın en büyük iş örgütü olan, EUROCHAMBRES’da kendi bilgi ve deneyimi yanında, AB üyesi ülkelerden önde gelen oda sistemlerinin deneyimini de, ülkemize taşımamıza yardım etti. İş dünyamız adına, Avrupa Birliğine ve Başkan Vekili olmaktan gurur duyduğum EUROCHAMBRES’a teşekkür ediyorum. Biz, 2001 yılında Oda Geliştirme Projeleriyle bu sürece başlamıştık.  Daha sonra, Türkiye-AB Oda Forumu ve şimdi de Türkiye-AB İş Diyaloğu” adıyla uyguladığımız projelerle Oda ve Borsalarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Bu projelerle, Oda ve Borsalarımızın hizmet kapasitelerine destek sağlamak yanında, Türkiye’nin AB üyelik sürecine de katkı sağlıyoruz. İş dünyasının birbirini daha yakından tanımasını sağlıyoruz. Türkiye ile AB arasındaki diyalog platformlarına, oda ve borsalarımızı dahil ediyoruz. Doğusundan, batısına, ülkemizin tamamında, AB vizyonunu göstermiş oluyoruz. Türkiye ile AB arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen bu diyalog platformu, oda ve borsalarımızın liderliğinde, iş dünyası tarafından yürütülmektedir. Daha çok diyaloğa ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. O nedenle, bu projemizi Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştıracak çok önemli bir proje olarak görüyoruz.”

-2,5 milyon Avro hibe destek

Türk ve AB üyesi ülke oda ve borsaları arasındaki eşleştirme projeleri hakkındaki temel bilgileri katılımcılarla paylaşan Hisarcıklıoğlu, bu proje için AB’den, 2,5 milyon Avro hibe destek sağladıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’den 30, Avrupa Birliği’nden de 28 Oda ve Borsa, toplam 19 projeyi gerçekleştirmek üzere eşleştirildiğini dile getirdi. Toplantıda, 12 AB üyesi ülkeden (Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Çekya, Macaristan, Polonya, Litvanya, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Belçika’dan) gelen, 28 oda ve borsanın da bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu program için Türkiye’den 100 civarında müracaat olduğunu, bunun da Oda-Borsaların yerel kalkınmaya, yerel dinamikleri harekete geçirmeye verdikleri önemi gösterdiğini bildirdi.

 

-Hisarcıklıoğlu projelerden örnekler verdi

TOBB Başkanı, EUROCHAMBRES Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “AB mevzuatı kapsamında, Hazine-Maliye Bakanlığımıza bağlı, Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yapılan değerlendirme sonucu, 26 il ve 1 ilçeden 19 proje kabul edildi. Beni en çok sevindiren ve sizlerin de dikkatine sunmak istediğim husus şu: Projeleri kabul edilenler, sadece, belli bölgelerle sınırlı değil. Doğu’dan: Mardin, Kars, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Bingöl, Ardahan; Karadeniz’den: Samsun, Giresun, Trabzon, Artvin; Batı’dan: Edirne, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Bursa; Ege’den: İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya; Anadolu’dan: Ankara, Konya, Eskişehir, Aksaray, Sivas, Afyonkarahisar var.Bu illerdeki odalarımız ve borsalarımız, ortak bir şekilde proje yaptılar, birlikte çalıştılar ve kazandılar. Ve bir de, ayrı bir tebriği hak eden, bu başarıyı yakalayan bir ilçemiz var: Çerkezköy.

Burada gerçekten ilgi çeken konular var. Sadece bir kaçını özetle söyleyeyim. İstanbul Ticaret Odamız, Paris Ticaret Odasıyla birlikte, KOBİ’lerde dijital transformasyonunu hedefliyor. Giresun Ticaret Borsamız ve Ticaret Sanayi Odamız, İtalya’da Torino Ticaret Odasıyla birlikte, fındıkta katma değeri nası artırabiliriz üzerine çalışacak. İzmir Ticaret Borsamız, Yunan ve İspanyol meslektaşlarıyla, ülkemizde kadın girişimcileri destekleyecek. Eskişehir Sanayi Odamız ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız, Fransa ve İspanya odalarıyla, kümelenmeleri artırmak ve bunları uluslararası networke dahil etmek istiyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve Bingöl Ticaret Sanayi Odamız, KOBİ’lere mentörlük hizmeti sunacak KOBİ Hastanesi projesini hazırladı. Kocaeli Sanayi Odamız, enerji verimliliği için firmalara koçluk hizmeti verilmesini sağlıyor. Aslında her bir proje güzel bir emek ve vizyon eseri. Ben, hem müracaat eden, hem de eşleştirilmeye hak kazanan, tüm Oda ve Borsalarımla iftihar ediyorum. Kendilerine ve AB üyesi ülkelerden müracaat eden tüm oda ve borsalarımıza teşekkür ediyorum. Başarılı bir uygulama dönemi geçirmelerini diliyorum. Sağladığı mali destek için AB’ne, projenin geliştirilmesi sürecinde emeği geçen, AB Türkiye Delegasyonuna, Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığına, EUROCHAMBRES’a ve TOBB ekibime teşekkür ediyorum.”

-Diğer konuşmacılar

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sayın Gabriel Munera Vinals da konuşmasında projelerin Türkiye AB arasındaki ekonomik entegrasyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynayacağına vurgu yaptı. Vinals, Türkiye’nin ihracat pazarına işaret ederken, AB’nin Türkiye için en önemli pazar olduğunu hatırlattı.

AB’den gelen yatırımların da Türkiye’deki yabancı yatırımların üçte ikisini oluşturduğundan bahseden Vinals, projelerin AB konusunda bilinmeyenlerin öğrenilmesi, ortaklıkların geliştirilmesi ve sivil toplumun çalışmaları açısından değerli olduğunu kaydetti.

Toplantıda bir konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise bu faaliyetlerinden dolayı TOBB’u ve EUROCHAMBRES’i kutlarken, Edirne’den Hakkari’ye kadar bütün Odaların aslında Avrupa Odaları olduğunu söyledi. Kaymakçı katılımcılarla birlikte AB konusunda interaktif bir anket de gerçekleştirdi.

Etkinlik Takvimi

March 2024
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31